Kiedy dziecko marudzi przy jedzeniu, nie ma apetytu, nie przybiera na wadze, jest ospałe oraz często łapią je infekcje, przyczyną może być anemia. Sprawdź, jak ja wykluczyć lub potwierdzić, jak zapobiegać i leczyć.
Anemia u dziecka
Ogólnie rzecz biorąc anemię u dziecka możemy podejrzewać, kiedy bez wyraźniej przyczyny pogarsza się jego stan zdrowia i ma osłabioną odporność. Może zapowiadać ją też zwiększona drażliwość dziecka, płaczliwość, zmęczenie oraz przyspieszona akcja serca. Problemem okazuje się zbyt mała ilość żelaza w organizmie i zaburzenia wchłaniania tego pierwiastka.
Anemia często występuje u wcześniaków oraz dzieci, które po urodzeniu były wyjątkowo małe (ważyły do 3kg), ponieważ dzieci te nie mają zgromadzonych wystarczających zapasów żelaza pobieranych w okresie płodowym.
Lekarze podejrzewający anemię u dzieci zalecają szczegółowe badania: morfologię i rozmaz krwi, badanie zawartości żelaza, liczebność retikulocytów, elektroforenza hemoglobiny.
Groźne skutki niedoboru żelaza
Brak żelaza w diecie może mieć bardzo groźne konsekwencje dla rozwoju dziecka. Przede wszystkim dziecko szybciej łapie infekcje z otoczenia, a jego skóra jest szorstka, blada i ma niezdrowy kolor. Ponadto łatwo łamią się i rozdwajają paznokcie. Długofalowe konsekwencje nieleczonej anemii mogą skutkować nawet nieprawidłowym rozwojem fizycznym i intelektualnym dziecka.
Żelazo w diecie dziecka
Jeśli badanie morfologiczne wykaże niedobory żelaza w diecie, tylko po konsultacji z lekarzem możemy podawać dziecku suplementy zawierające ten pierwiastek. Działanie leków rozłożone jest w czasie i stan dziecka powinien poprawić się po 2-3 miesiącach. Jednak jako osoby mające wpływ na to, co je maluch, postarajmy się także ulepszyć jego dietę.
Żelazo występuje w rybach, mięsie, żółtku jaja, warzywach zielonych (np. fasolka szparagowa, brokuły) oraz w bogatych kaszach. Jednak to nie brak żelaza w diecie jest problemem, a często jego nieprawidłowe wchłanianie, dlatego trzeba pamiętać, aby do posiłków zawierających żelazo podawać produkty wspomagające przyswajanie tego pierwiastka: owoce, warzywa i soki zawierające witaminę C.
Niestety, przyczyną niedoboru żelaza może być także alergia pokarmowa. Należy ja wykluczyć w konsultacji z lekarzem, który zleci konieczne badania. W związku z tym czasem niezbędne okazuje się wykluczenie z diety produktów zawierających gluten oraz czy produkty mleczne.
Jeśli zmiana diety nie pomoże, należy zastosować terapię uzupełniającą – właściwie dobrany suplement diety. Żelazo najlepiej podawać na czczo lub między posiłkami, ponieważ wtedy najłatwiej się wchłania.