Przez pierwsze pół roku swojego życia, maluch powinien być karmiony mlekiem matki. Jeśli tylko mama ma pokarm, a maluch chce ssać pierś, warto karmić dziecko naturalnie tak długo jak to możliwe. Zdarzają się jednak sytuacje, w których karmienie piersią jest niemożliwe lub przestaje być wystarczające. Na szczęście, dostępne na rynku mleka modyfikowane są stale udoskonalane, a niedoścignionym wzorcem, do którego dążą, jest właśnie pokarm naturalny.
Dlaczego krowie mleko nie służy maluchom?
Dostępne obecnie na rynku mleko modyfikowane znacząco różni się od tego, jakie podawało się niemowlętom kilka czy kilkanaście lat temu. Podstawą większości produktów tego typu jest specjalnie przetworzone mleko krowie. Czyste mleko krowie zawiera aż dwa razy więcej białka oraz niektórych pierwiastków mineralnych takich, jak sód czy potas niż pokarm kobiecy, dlatego w czystej postaci nie jest pokarmem odpowiednim dla malucha. To jednak nie wszystko – mleko krowie posiada w swoim składzie także beta-laktoglobulinę, która uznawana jest przez lekarzy za jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych. W mleku krowim za mało jest natomiast niektórych witamin, m.in. D i E, mikroelementów (miedź) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha.
Na czym polega modyfikacja mleka?
Modyfikacja mleka to szereg skomplikowanych procesów mających na celu maksymalne upodobnienie mleka krowiego do składu kobiecego pokarmu. W tym celu producenci zmniejszają ilość białka i dodają optymalną dla malucha ilość tłuszczów nienasyconych, dbając równocześnie o odpowiednie ich proporcje. Do mieszanki dodaje się także węglowodany, które mają za zadanie dodawać niemowlakowi energii oraz cholesterol niezbędny do wytwarzania witaminy D i rozwoju komórek nerwowych. Zmianie ulegają również proporcje soli mineralnych – dodaje się do nich jod oraz żelazo . Zwiększa się także proporcja ilości wapnia do fosforu – w mleku modyfikowanym pierwszego ze składników jest dwa razy więcej; jedynie wówczas kości oraz zęby malucha są w stanie prawidłowo się rozwijać. Do mieszanek dla niemowląt dodaje się również szereg witamin, jakie znaleźć można w naturalnym pokarmie (chodzi tu o witaminy A, C, D oraz E). Bardzo często zawierają one w swoim składzie również długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LC PUFA poprawiające rozwój i pracę mózgu oraz probiotyki i prebiotyki wzmacniające odporność organizmu.
Które mleko modyfikowane wybrać?
Na rynku dostępne jest kilka rodzajów mleka modyfikowanego. Wśród nich wyróżnić można mleka hypoalergiczne, w których białko poddano hydrolizie. Przeznaczone są one dla zdrowych niemowląt, u których istnieje podwyższone ryzyko wystąpienia alergii na białko mleka krowiego, np. gdy jeden z członków rodziny maluszka jest alergikiem. Sporo informacji na ich temat znajdziemy na stronie producenta oraz na stronach tematycznych związanych ze zdrowiem i żywieniem dziecka. Niemniej jednak, o pomoc w wyborze warto poprosić pediatrę opiekującego się naszym dzieckiem, który przeanalizuje skład poszczególnych produktów i potrzeby niemowlaka. Dobór tego typu produktów jest sprawą niezwykle indywidualną – nawet mleko mające bardzo pozytywne opinie, może zaszkodzić układowi trawiennemu naszego dziecka. Jeżeli widzimy, że jakaś mieszanka mu nie odpowiada, warto pomyśleć o stopniowej jego zmianie na inne tak, by nie spowodować problemów żołądkowych.
Mleka modyfikowane można podzielić na:
- Mleka modyfikowane dla dzieci zdrowych;
- Mleka modyfikowane hypoalergiczne dla dzieci zdrowych, lecz obciążonych genetycznie alergią – w ich składzie znajduje się hydrolizowane białko minimalizujące ryzyko wystąpienia alergii. Do produktów tego typu zalicza się m.in. mleko NAN OPTIPRO® H.A. 2 (dawniej NAN PRO H.A. 2). Opinie na temat działania i dobroczynnego wpływu na układ trawienny warto uzyskać od położnej lub pediatry.
- Mleka modyfikowane specjalistyczne, których skład został dostosowany specjalnie do potrzeb
- wcześniaków i niemowląt o małej masie urodzeniowej
- niemowląt z zaparciami, zawierające kultury bakterii probiotycznych oraz błonnik FOS/GOS;
- niemowląt z kolką, zawierające kultury bakterii probiotycznych oraz obniżoną zawartość laktozy;
- niemowląt z tendencją do ulewań, w których składzie znajdują się substancje zagęszczające mleko w żołądku, takie jak mączka z ziaren chleba świętojańskiego czy skrobia ziemniaczana;
- niemowląt z nietolerancją laktozy, które nie zawierają laktozy;
Ze względu na wiek maluszka można z kolei wyróżnić:
- Mleka początkowe, przeznaczone dla niemowląt od urodzenia do końca 6. miesiąca. Są oznaczone cyfrą 1.
- Mleka następne, przeznaczone dla dzieci po 6. miesiącu życia, oznaczone cyfrą 2;
- Mleka junior, przeznaczone dla dzieci po 1. roku życia.
Oprócz opinii pediatry lub położnej warto zapoznać się z informacjami o NAN OPTIPRO® H.A. 2 na stronie http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/produkty/nasze-produkty/mleka-modyfikowane/mleko-nastepne/nan-ha2.