Rozszerzanie diety niemowląt należy rozpocząć nie później niż w 26. tygodniu życia. O ile jednak wprowadzanie pierwszych warzyw i owoców nie stanowi większego problemu, o tyle sporo wątpliwości nasuwa podawanie produktów zawierających gluten. Sprawdź, od kiedy należy go podawać i w jaki sposób robić to prawidłowo.
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych występujących m.in. w pszenicy, jęczmieniu i życie. W związku z tym jest on obecny również w większości produktach zbożowych, np. w pieczywie, makaronach czy kaszach. To właśnie te produkty należy stopniowo włączać do diety niemowlęcia.
Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety o gluten?
Jak pokazuje obowiązujący schemat żywienia, rozszerzanie diety niemowlaka o gluten można rozpocząć w dowolnym momencie – jednak nie później niż w 12. miesiącu życia dziecka. Nie istnieją bowiem żadne naukowe dowody ani medyczne podstawy uzasadniające celowe opóźnianie podawania produktów zawierających gluten – nie wpływa to na ograniczenie ryzyka alergii pokarmowej czy trwałej nietolerancji glutenu.
Jak wprowadzać produkty glutenowe do diety dziecka?
Jeszcze kilka lat temu rozszerzanie diety niemowlaka o gluten podlegało ścisłym zasadom, takim jak:
- konieczność odmierzania 3 g kaszy manny na 100 ml mleka – zgodnie ze schematem żywienia z 2007 roku;
- konieczność wprowadzania produktów glutenowych między 4. a 7. miesiącem życia w niewielkich ilościach i pod „osłoną” karmienia piersią – zgodnie z zaleceniami żywieniowymi z 2014 roku.
Najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiZD), dostępne w aktualnie obowiązującym schemacie żywienia, dają rodzicom dużo większą swobodę. Gluten można podawać w dowolnej postaci – bez konieczności stosowania zabezpieczenia w postaci karmienia piersią.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać niemowlęciu:
- 1–2 łyżeczki kaszki manny ugotowanej na mleku modyfikowanym na początku rozszerzania diety
- kawałek bułki pszennej
- 1–2 łyżeczki kaszy (manny, jęczmiennej czy gryczanej) ugotowanej na wodzie,
- garść ugotowanego (bez soli) makaronu pszennego – jako dodatek do zupy.
To zaledwie kilka propozycji, z których warto skorzystać. Gluten możesz oczywiście wprowadzić w innej postaci – jej wybór zależy wyłącznie od Ciebie.
Czy glutenu należy się bać?
Gluten wywołuje niepokój wielu rodziców z uwagi na ryzyko pojawienia się alergii pokarmowej lub zachorowania na celiakię. Niepotrzebnie, ponieważ późne wprowadzenie produktów zbożowych do diety wcale nie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia tych chorób.
Glutenu nie należy się obawiać, ale podczas rozszerzania diety warto obserwować reakcje organizmu dziecka. Jeżeli po pierwszym podaniu nawet niewielkiej ilości glutenu pojawią się niepokojące objawy, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Twoją uwagę powinny zwrócić symptomy takie jak wysypka, biegunka czy utrata apetytu.