Większość rodziców chce, aby ich dzieci odżywiały się zdrowo. Często obawiają się jednak, że zdrowe jedzenie będzie w odczuciu maluchów niezbyt smaczne czy atrakcyjne. Wartościowe produkty nie muszą jednak kojarzyć się z przykrym wmuszaniem ich dziecku na siłę. Podpowiadamy, jak wprowadzić zdrową żywność do diety dziecka.
Owsianka na dobry początek dnia
Z jedzeniem śniadań często mają problem i dzieci, i dorośli. Tuż po przebudzeniu wiele osób nie odczuwa głodu (dorośli jako pierwszą piją natomiast często kawę, która dodatkowo hamuje łaknienie) i rezygnuje ze spożycia posiłku. To duży błąd. Szczególnie dzieci, które potrzebują energii do nauki i aktywności fizycznej, nie powinny wychodzić z domu bez śniadania.
Poranna porcja owsianki to doskonały pomysł na udany start. Jest zdrową alternatywą dla pełnych cukru, wysokoprzetworzonych, smakowych płatków śniadaniowych – osoby ją spożywające nie muszą obawiać się nadmiaru kalorii. Na długo pozostawia uczucie sytości i dzięki zawartości magnezu wspomaga pracę mózgu. Same zalety!
Nie wszystkie dzieci przepadają za owsianką, choć jej smak jest dość delikatny. Z pewnością jednak niewiele z nich przejdzie obojętnie koło owsianki na słodko. I tej słodyczy nie musimy się obawiać, bo nasze pełne energii dzieciaki spalą ją podczas aktywnego dnia. Ważne jednak, by słodycz nie pochodziła z cukru (szczególnie rafinowanego). Dobrym pomysłem jest dodawanie do owsianki owoców – doskonale pasują do niej banany, jagody, truskawki, kiwi.
Orzechy zamiast chipsów
Słone przekąski na przerwie, wycieczce, w domu przed telewizorem… Jeśli nie chcesz otyłości u swojego dziecka, jak najszybciej postaraj się o zmianę jego nawyków. Do podgryzania doskonale nadają się orzechy, warto je również dodawać do posiłków (na przykład owsianki). Są kaloryczne, ale i zdrowe (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, białka).
Nie mamy tu jednak na myśli orzechów solonych czy smakowych – takim produktom mówimy stanowcze nie! Jeśli jednak Wasza pociecha nalega na słodkie orzeszki, od czasu do czasu możecie jej zafundować takie robione w domu (np. zapieczone w miodzie i cynamonie).
Dzieciaki kochają kakao!
Kakao, wszelkie gotowe czekolady na gorąco, kupne mleka smakowe to ogromna słabość wielu dzieci. Jednak spośród nich wszystkich tylko prawdziwe, dobrej jakości kakao jest naprawdę wartościowym produktem. Ma właściwości antyoksydacyjne, wspomaga pamięć i koncentrację, poprawia nastrój – to napój, z którego nie powinniśmy rezygnować.
Gorzkie kakao może jednak przegrać w starciu z produktami dostępnymi w sklepie, jednak i tu mamy szerokie pole do popisu. Zamiast typowego kakao na mleku, możemy własnoręcznie przyrządzić koktajl. Ze smakiem kakao doskonale komponują się na przykład banany lub gruszki, wystarczy te składniki zblendować z jogurtem lub maślanką i pyszny napój gotowy! Kakao może być również dodatkiem do kasz jedzonych na śniadanie – owsianki, manny, jaglanej. Ciekawym pomysłem są również kakaowe naleśniki. Z pewnością posmakują i dzieciom, i rodzicom!