Pełna niespodziewanych zwrotów akcji detektywistyczno-kulinarna historia o buszującym na warszawskich Bielanach gangu sprytnych i sympatycznych kun. Prot Eustachy, Tomasz Montana, Euzebiusz, Pani Patrycja i Purchawka w brawurowym stylu udaremniają zamach na życie i niebiańskie przepisy kulinarne pani Elizy i demaskują spisek w wyższych sferach gastronomicznych.
Na koniec w zapyziałej kebabiarni otwierają kultową knajpkę. W książce odnajdziemy także świetne przepisy pani Patrycji (kuny) i pani Elizy (nie-kuny). Od wydawcy: "Każdy zawodowy kucharz wie, że gastronomia jest jak teatr - gościom serwowane są wysublimowane dania, lecz powstają one w pełnych tajemnic kulisach, czyli rządzących się swymi prawami restauracyjnych kuchniach (...)" Grzegorz Łapanowski kucharz i prezes fundacji Szkoła na widelcu.
"Ta książka jest po prostu pyszna! Nie dość, iż zaskakuje sama historia, to jeszcze obrazek kun jedzących powidła z mirabelek zapamiętam na długo (...) " Katia Roman-Trzaska założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef Powyższy opis pochodzi od wydawcy.